Redigera nyheter & information på studiowebbsidan

Ändrad den Fri, 15 Sep 2023 vid 07:59 PM

Under kategorin Innehåll i studiowebbsidans adminmeny hittar ni Nyheter.

Det som heter Nyheter på admin-sidan motsvaras av fliken Information på själva webbsidan. Anledningen till att vi kallar det information på webbsidan är för att många nyheter ligger kvar väldigt länge och ordet information fungerar bättre som rubrik för mer beständig kommunikation än vad ordet nyheter gör.

Skapa ett inlägg

Om ni klickar på rubriken Nyheter i menyraden till vänster på admin-sidan och sedan klickar på ”Lägg till nyhet” så får ni upp ett arbetsfält. Där ska ni fylla i:

Titel: Förklarande rubrik för inlägget

URL: Detta är den specifika webbadressen för just detta inlägg och fältet dyker automatiskt upp när du publicerar din nyhet/information. Systemet skapar då automatiskt en adress utifrån inläggets rubrik.
Om du vill att adressen ska vara lite kortare kan du  fylla i en egen ändelse här. Exempel: Rubriken "Medlemskortsförsäljning hösten 2019" kommer få adressändelsen: medlemskortsforsaljning%hosten%2019. Vill du ha något enklare kan du då skriva "medlemskortht19" som alternativ.

Bild: Det går att lägga till en bild till uppdateringen. Tänk på att det inte går att redigera bilden efter att den är publicerad.

Beskrivning: Här ska ni bara skriva en kort text!

Huvudtexten skriver du i nästa fält. Fältet Beskrivning är ungefär detsamma som en ingress. Det som skrivs i detta fält syns även på er webbsidas startsida. Denna text ska vara ytterst kortfattad - bara en mening - och förklara vad själva inlägget handlar om. Det är den här inledningen som ska få läsarna att vilja läsa mer.

Innehåll: I detta fält skriver ni själva meddelandet.

Bilaga: Här kan du ladda upp en bilaga till inlägget, ett dokument (helst pdf).

Bilagan kan vara t ex ett programblad, verksamhetsberättelse eller liknande. För att ladda upp en bilaga klickar du på "Välj fil", hittar ditt dokument och klicka OK/Öppna. Filen laddas upp. Glöm inte att uppdatera nyheten för att spara.

(Förutom på nyhet går det också att lägga till bilaga på blocket Om-studio på Studiosidan)

Bilaga länk-text: Här kan du ge ett namn till din bilaga, d v s den länktext som går till bilagan. Det kan vara t ex Programblad, Årsmötesprotokoll eller liknande. Om ni inte skriver något här så blir länk-texten detsamma som namnet på bilagan.

Länk till film: Här finns möjligt att länka till en trailer från t ex YouTube. Man behöver inte fylla i något här om man inte vill.

Länktext: Här skriver ni den text som era besökare kan klicka på för att komma till inlägget.  Det vanligaste är ”Läs mer”. Ett annat exempel på en länktext är "Anmäl dig till årsmötet här".

Dölj datum: Om ni inte vill att det ska synas när ett inlägg publiceras så klicka i rutan "Dölj publiceringsdatumet".

Viktig nyhet: Om ni vill lyfta fram en nyhet eller en information lite tydligare (kanske en kallelse till årsmöte eller något liknande) kan ni välja att göra en nyhet till "Viktig nyhet".

Nyheten förmedlas då i form av en röd banner i toppen på startsidan. För att göra ett inlägg till en "Viktig nyhet" klickar ni i rutan "Visa i toppen på förstasidan. (Endast en nyhet åt gången kan visas)". Om ni vill redigera vilken nyhet som ska visas längst upp på förstasidan så kan du klicka på "Nyheter" i vänstermenyn på admin-sidan och sedan klicka "redigera" på det inlägg som du vill göra till viktig nyhet. Sen klickar du i rutan "Visa i toppen på förstasidan" och sedan klickar du på "Uppdatera" som du har till längst upp till höger på sidan.  Bara ett inlägg i taget kan vara en viktig nyhet.

TIPS: Klicka uppdatera efter varje ändring för att inte riskera att något går förlorat!

Instruktionsfilm

Länk tillbaka till: Redigera och administrera studiowebbsidan.